BURA İstanbul Gezileri, 9. gezi programını yoğun talep üzerine ikinci defa Ayasofya’ya gerçekleştirdi. Kahvaltı ikramı ile başlayan programımız, Sultanahmet turu ve rehberimizden İstanbul tarihinin dinlenilmesiyle başladı. Kendine has anlatımı ile rehberimiz Yıldız Kocaoğlu eşliğinde Ayasofya ve tarihine yolculukla devam eden gezi turunda, Ayasofya’da bahçe, bina dışındaki önemli yerler ve iç kısımlar gezildi. Ardından Çemberlitaş’ta bulunan Şerefiye Sarnıcı ile gezimiz tamamlandı.
Fetihten sonra imparatorluğun yönetim merkezi olan Topkapı Sarayının yakınında bulunan, her dönemde farklı imparatorluk ve dinlerin kontrolünde pek çok amaç için kullanılan devasa yapı Ayasofya; katılımcılara tarihsel, sanatsal ve mimari açıdan bir ziyafet sundu. 6. yüzyılda kilise olarak inşa edilen ve Ortodoks dünyası için en ehemmiyetli mabetlerden biri olan, Osmanlılar döneminde merkezi cami olarak kullanılan ama 1934’te müzeye dönüştürülen Ayasofya, bütün bu birikimi ile ülkemizdeki en çok ziyaret edilen müze olmaya devam ediyor.
Kilise veya cami olarak hüviyet kazanmasının sadece dini değil, siyasi ve sembolik olarak da önem arz ettiği bu muhteşem yapı, Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli gündem maddelerinden birisi. Gerek Bizans döneminde, gerekse Osmanlı döneminde eklemeler ile genişleyen Ayasofya’da farklı yüzyıllara ait izler bulmak mümkün.
Devasa kubbesiyle mimari açıdan da hayranlık uyandıran mabet kendinden sonraki yapılara da önemli miraslar bırakmıştır. Tepede büyük kubbe ve onu saç ayağı gibi destekleyen kolonlar hem esnemesini hem de kolayca yıkılmasını engellemektedir. Osmanlı cami mimarisi için emsal teşkil eden bu mimari anlayış, birçok mimar ve usta tarafından yeni imarlarda da kullanılmıştır.
Rehberimizin keyifli anlatımı ve katılımcılarımızın yoğun ilgisi ile Ayasofya turunu tamamladıktan sonra gezimiz; bir sonraki durağımız olan Şerefiye Sarnıcı ile devam etti. Tahminen 600 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen diğer adı ile Theodosius Sarnıcı 428-443 yılları arasında Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolamasını sağlamak amacıyla inşa ettirilmiş.8 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan sarnıç; aynı zamanda organizasyonlara ve kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmakta. Sergi alanı olarak da faaliyette olan sarnıçta katılımcılarımız; Süleyman Saim Tekcan’ın “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” başlıklı sergisini gezme fırsatı buldular.
BURA İstanbul Gezileri, yeni dönemde de İstanbul’un büyüleyici tarihi ve kültürel mekanlarında birbirinden ilgi çekici gezi rotaları ile devam edecek.