Haziran sonu gerçekleştirdiğimiz Batı Trakya ziyaretimiz, hem Batı Trakya’daki mezunlarımız ve dostlarımızla hasret giderdiğimiz hem de bilgimizi arttırdığımız verimli bir gezi oldu.
Batı Trakya gezimize Gümülcine’den başlayıp, Şahin, İskeçe, Kavala ve civar Türk Köylerini gördük.
Yolculuk Hisarüstü’den başlayan otobüs yolculuğumuz Keşan’dan İpsala’ya, Ora’dan da Gümülcine’ye dek sürdü.
Yol boyu sınırsız hizmet vardı ?
Gerek seyahatimiz, gerekse Batı Trakya’daki şehirler arasındaki yolculuklarımızda, arkadaşlarımızın Batı Trakya ve Balkanlar tarihi konularında hazırlamış oldukları konuşmaları dinledik, bölgenin tarihi, siyasi durumu hakkında bilgilendik.
Sınır (İpsala) Türkiye ile Yunanistan sınırını Meriç Nehri çiziyor; köprünün tam ortası sınır kabul ediliyor.
Gümülcine’ye vardığımızda, öğle olmuştu, cuma namazı için Eski Cami’ye geçtik.
T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu Cuma sonrası, Gümülcine Başkonsolosluğumuz’a giderek Konsolosluk yetkilileri ile görüştük, öğle yemeğinde Konsolosluğumuzun misafiri olduk.
Başkan Yardımcımız Murat Ellialtı Muavin Konsolosumuz Özgür Şahin’e bir çini hediye etti. Yol yorgunluğunu Başkonsolosluktaki yemek ve sohbetle biraz olsun attık.
Rodop Valiliği BURA Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı ve heyetimiz Gümülcine ve civar bölgesini ifade eden Rodop Valiliği’ni ziyaret ederek, Vali Aris Yannakidis’i ziyaret etti.
Yüksek Tahsilliler Derneği Murat Ellialtı başkanlığındaki BURA heyeti daha sonra Batı Trakyalı olup gerek Türkiye’de, gerekse Yunanistan’da üniversitelerde okumuş olan kardeşlerimizin kurduğu bir mezun derneği olan Yüksek Tahsilliler Derneği’ni ziyaret etti.
Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Cemil Kapza derneğimize Gümülcine Saat Kulesi’nin elyapımı bir kabatmasını hediye etti.
Cemil Kapza ile yapılan görüşmede diplomaların muadiliyeti gibi yüksek öğrenimle ilgili sorunlar ve yüksek öğrenim mezunlarının halka karşı sorumlulukları ele alındı.
Türk Öğretmenler Birliği BURA Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı daha sonra Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ni ziyaret etti.
Gümülcine Türk Gençler Birliği Daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret ettik, bahçesinde frapelerimizi yudumladık.
Gümülcine Şehir Turu Valilik, dernek ve birlik ziyaretleri tamamlandığında, belki de bizim için gezinini en keyifli anlarından biri başlıyordu: şehir turu. Gümülcine’nin caddelerinde, sokaklarında gezerken Gümülcine halkı ile kaynaştık sohbet ettik. Gördüğümüz sıcak ilgi, halkın sevgisi hepimizi duygulandırdı.
Gümülcine sokaklarında uğradığımız her köşede halkın derin sevgisi ile karşılaştık.
Çınar ve Minare Gümülcine sokaklarının alameti farikaları ecdad yadigarı çınar ağaçları ve minareler bu şehre atılmış birer imza gibi.
Gümülcine’de her köşe buram buram osmanlı kokuyor; eski bir mektep ve kitabesi.
Celal Bayar Lisesi Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 1952 yılındaki Batı Trakya ziyaretinden sonra, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı için yapılan liseye gittik.
Kuru kahve Gümülcine’nin “frape”nin yanı sıra kurukahvesi de çok meşhur, kahve satan dükkanlar.
Gümülcine yalnızca tarihsel olarak Türkiye ile beraber değil, ilişkiler günümüzde de sürüyor, yunanlı bir kitapçıda türkçe kitap reyonu.
Batı Trakya’da türkçe olarak haftalık bir çok gazete, aylık dergi yayınlanıyor.
Batı Trakya’da yayınlanan gazetelerin yanısıra, Türkiye’den de günlük gazeteler hergün buraya geliyor.
Boğaziçili Buluşması Batı Trakya’da üniversitemiz mezunu bir çok arkadaşımız yaşıyor. Petra Restoran’daki yemeğimizde mezunlarımızla bir araya geldik.
Yemeğimize, Batı Trakya’daki mezunlarımızın yanısıra Rodop Vali yardımcısı, Gümülcine Konsolosluğu yetkilileri de katıldılar.
BURA Başkan Yardımcısı Murat Ellialtı akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Boğaziçililerin buluşmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, her ramazanda Gümülcine’de Boğaziçili İftarı düzenlediğimizi ve her yıl ulaştığımız Yunan vatandaşı ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu sayısının daha da arttığını belirtti ve herkesi önümüzdeki ramazan yapılacak olan iftara davet etti.
Yemek sonrası, Şahin’e doğru yola çıktık…