10 Mayıs’ta gerçekleşen Pandeminin İzini Sürmek Atölyesi’nin, “Refah Devleti & Geçim Koşulları” oturumunda “Pandemi & Refah Devletinde Değişim” başlıklı sunumuyla İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan‘ı dinledik. Ardından yine aynı oturumda Boğaziçi Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin “COVID-19 ve Farklı Gelir Grupları Üzerindeki Asimetrik İktisadi Etkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Refah devletinin tarihsel sürecinden bahseden Aysan, kendisinin bu süreci refah devletinin sonu olarak gördüğünü ifade etti. Ardından konuğumuz refah devletinin çıkmazlarını, avantajlarını ekonomik verilerle anlattı.
Ceyhun Elgin ise dünyanın ve Türkiye’nin krize karşı iktisadi teşvik paketlerinden bahsetti. Elgin, Halk sağlığı krizi ve ekonomik krizin birbirine bağlı hareket ettiğini söyledi. En büyük sorunun ise bilgi eksikliği ve yetersizliği olduğunu belirtti.
Bazı istatistikler paylaşan Elgin, daha yüksek gelirlilerin evden çalışmasının daha kolay olduğunu ifade etti. İstatistiklere göre gelir seviyesi yükseldikçe evden çalışma artıyor.
Oturum sonunda iki konuğumuz da katılımcıların sorularını yanıtladı.
Program tekrarını buradan izleyebilirsiniz: