Psikiyatri profesörü, halk sağlığı uzmanı ve psikoterapist olarak görev yapmakta olan Aker,1994 – 2001 yılları arasında Londra Kings College’a bağlı olarak İstanbul’da açılan Davranış Bilimleri Tedavi ve Araştırma Merkezi’nde (DABATEM) travma ve afet ruh sağlığı çalışmalarına başlamış olup, Türkiye’de ilk kez ruhsal travma alanında yüksek lisans programının Kocaeli Üniversitesi’nde kurulmasına ve 2014 yılında da aynı üniversitede Ruhsal Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Doktora Programı’nın açılmasına öncülük etmiştir.
Savaş sonrası Saray Bosna’da, depremin ardından Pakistan’da, tsunaminin ardından Banda Aceh – Endonezya’da ve Sri Lanka’da sahada görev almış; ülkemizde ise Van / Erciş Depremi ve Soma Maden Faciası sonrası afet / travma sonrası ruh sağlığı çalışmalarının yürütücülüğünü yapmıştır. Irak, Filistin (Batı Şeria ve Gazze) ve İsrailli uzmanların yeterlilik geliştirme çalışmalarında yer almış ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ruhsal etkilerini azaltmaya yönelik Üsküdar/Çengelköy’de yapılandırılan projeye ve Ankara Katliamı, Atatürk Havalimanı terör saldırısı gibi olayların ruhsal etkilerini azaltmaya yönelik projelere katkı vermiştir.
2017 yılından itibaren çalışmalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yürütmeye başlayan A. Tamer Aker, bu üniversitede Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programını başlatmıştır. Halen Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilciliği ile Mülteci Ruh Sağlığı Çalışmalarını da yürüten Tamer Aker, Türkiye’de bu alanda çalışan Türkiye Kızılay Derneği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Mülteciler Derneği gibi birçok kurum, kuruluş ve uzmanla birlikte birçok çalışma yürütmektedir. Prof. Aker, aynı zamanda Dem Terapi Merkezi’nin de kurucularındandır.