Lisans eğitiminin ardından akademik bir kariyerin basamakları olan yüksek lisans ve doktora başvuru süreçlerini lisansüstü bilgilendirme toplantısında ele aldık. Okulumuz mezunlarından M. Habib Saçmalı (Soc & Pols ‘10), Alican Erdem (EE ‘14) ve Şaban Ağlar’ın (Pols & Hist ‘15) konuşmacı olarak katıldığı programa öğrenciler tarafından yoğun ilgi gösterildi.
Farklı yerlerde lisansüstü eğitimlerine devam eden mezunlarımız tecrübe ve birikimlerini benzer yollardan geçmeye aday öğrenci arkadaşlarımız ile paylaştı. İyi bir doktora imkanı için iyi bir yüksek lisansın önemine vurgu yapıldıktan sonra, sırasıyla yurt içi ve yurt dışındaki lisansüstü eğitim imkanlarına değinildi.
Yüksek lisans ve doktora başvuruları için yapılması gereken hazırlıklar ve okulların öğrencilerden talep ettiği belgelerin üzerinde ayrı ayrı durulduğu programda, kabul alma ihtimalini yükseltmek için önemli ipuçları da paylaşıldı. Özellikle yurt dışındaki okullara girmek için birçok sınava girmek gerekiyor. TOEFL, IELTS, GRE gibi sınavlar Türkiye’de eğitim alan öğrencilere oldukça yabancı. TOEFL ve IELTS’in birbirinden oldukça farklı olduğu ifade eden Habib Saçmalı, alternatifleri mevcut olan bu sınavlardan başarılı sonuç alabilmenin ancak disiplini ve erkenden başlayan bir hazırlık süreci ile mümkün olduğunu belirtti.
Öğrenim sürecinin finansal yönünün de değerlendirildiği programda çeşitli burs imkanları, asistanlık durumları, devlet kanalları ile yurt dışında eğitim görme gibi seçeneklerin de üzerinde duruldu. YLSY bursuyla eğitimine İngiltere’de devam edecek olan Alican Erdem, devletin sağladığı eğitim destekleri sayesinde birçok akademisyenin yurt dışında rahatlıkla eğitimlerine devam ettiklerini ifade etti.
Referans ve hoca ilişkileri noktasının büyük önem arz ettiği lisansüstü başvurularında, iletişim kanallarının erkenden kurulması gerekiyor. Özellikle yurt içi başvurularda direkt beraber çalışılması düşünülen akademisyenlere ziyaretler yapılıp önceden konuşmak başvuruların olumlu sonuçlanması açısından oldukça kritik. Yurt dışındaki akademisyenlerle bağlantı kurmak için ise stratejik cümleler ile yazılan mailler oluşturmak gerekmekte. Bu konuyla alakalı kendi tecrübelerini Şaban Ağlar, özellikle Amerika’da hocaların öğrencilerle iletişimi önemsediğinin altını çizdi.
Uzun ve verimli bir bilgilendirme toplantısının ardından soru-cevap faslı ile program nihayete erdi. Katılan arkadaşlarımıza teşekkür eder, eğitim hayatlarında başarılar dileriz.